Er der sammenhæng mellem paradentose og hjertesygdomme?

 

skovtur april '13 010

Jeg blev spurgt: ”Hvordan hænger paradentose sammen med hjertesygdomme?”.
Jeg husker, at jeg for 20 år siden havde en patient med paradentose. Han fik pludselig problemer med hjertet og på det tidspunkt eksploderede hans paradentose nærmest. Der var klart en sammenhæng.
Jeg er dog helt overbevist om, at sammenhængen er følelsesmæssig. Paradentose handler om at føle manglende støtte fra omgivelserne. Der er også et element af ’offer-energi’, så måden at eliminere paradentosen på, er at få kigget på sig selv og om man kan ændre sin tilgang til problemerne og den manglende støtte. Det der er vigtigt at forstå er, at det ikke er det der sker os, der er farligt, men måden vi håndterer det på! Vi kan vælge ikke at føle os som et offer for situationen. Det betyder ikke, at vi skal give op. Det betyder heller ikke, at vi skal lade stå til. Men der hvor vi kan lave ændringer, skal vi tage ansvar. Måske for at afslutte en ansættelse, et ægteskab eller en anden væsentlig situation. Det vi ikke kan ændre, må vi finde en vinkel til, som ikke skader os.
Lad os forestille os, at man føler manglende støtte fra omgivelserne. Når det har stået på noget tid, kan følelsen ’formere sig’. Følelserne sidder omkring organerne – ikke i hjernen, som nogen tror – og forskellige organer har forskellige følelser. Overskriften på de følelser der sidder omkring hjertet (ifølge mit skema) er: At leve 100 % (lunkenhed). Helt grundlæggende at føle sig 100 % i live. Følelserne er:
Tvivle på sig selv, Selvagtelse, Kærlighed, Forpligtet/tilgivelse, (U)sikker, Selvværd, Indføling, Selvtillid, Sårbar
Lad mig sige, at jeg var yderst skeptisk, da jeg i starten fik det her skema, der påstod at følelserne sidder omkring organerne, men jo mere jeg har arbejdet med det, jo mere er jeg blevet overbevist. I dag er jeg ikke i tvivl om, hvor stor en indflydelse vores følelser har på kroppen og ikke mindst de organer, der bliver påvirket med overenergi(overstimulation) eller underenergi(understimulation).
Når jeg tuner ind på den patient, jeg startede med at nævne, ser jeg at han ’tvivlede på sig selv’. En følelse der naturligt kan opstå, når man mangler støtte.
Den manglende støtte kan udløse et hav af følelser. Man taler også om en sammenhæng mellem diabetes og paradentose. Her er det i stedet følelser på bugspytkirtlen, der er på banen. Overskriften på følelserne er: Værdig til kærlighed. Helt grundlæggende vores værdifølelse. Følelserne er:
Afvist, Accept, Erindring, Sikkerhed, Grublende, Misundelse, Hensynsfuldhed, Værdig til kærlighed, Selvoptaget, Bekymring (for fremtiden), Bekræftelse, Opgivende, Generthed, Tilpasset, Kynisme, Skam, Synd.
At få paradentose kan være en dyr og ubehagelig affære. Det er ikke billigt at få paradentosebehandling hos tandlægen eller tandplejeren og behandlingen helbreder ikke. Det er desuden ikke nemt at få øje på sine egne uhensigtsmæssige mønstre, men det er umagen værd at forfølge. Og det er umagen værd at omprogrammere sig selv. Fx havde jeg for nyligt to kvinder, der begge havde paradentose. Fælles var, at de valgte at prioritere andres lykke/bekvemmelighed frem for deres egen. Og hvis man sidder og venter på bifaldet – og føler sig ustøttet, når det udebliver – hvis ’fejl’ er det så? Forfølg det, der gør dig lykkelig og vær den, der giver dig selv bifaldet.