Hvad sker der, når man får rettet tænder?

Hvad sker der, når man får rettet tænder?

Nogen fortæller om deres tænder, at de nærmeste er kastet ind eller er skæve. Tænderne kommer dog ikke frem på en tilfældig måde, men lige præcis på den måde, der afspejler personligheden.

Hvis vi kigger på fortænderne i overmunden, repræsenterer 1’erne (de store fortænder i midten) vores ego eller vores ’udtrykkende kraft’. Den måde vi udtrykker os på verbalt, skriftligt, kunstnerisk mm. 2’erne (de små fortænder) viser vores ambitioner. 3’erne (hjørnetænderne) er vores viljestyrke/aggressive kraft.

Disse tre tænder er i samspil og afhængigt af, hvordan de står i forhold til hinanden, kan man aflæse om personen er mere kunstnerisk end rationelt styret, er energisk og ambitiøs eller mindre fysisk inspireret, viljestyret eller mere tilbageholdende. God til at fokusere på et enkelt område og være koncentreret eller god til at have mange bolde i luften. Og mange andre spændende ting.

Hvis tænderne ændrer opstilling, ændres personligheden – måske. Hvis den ikke gør, udløser det en livslang indre konflikt.

Der kan være to grunde til, at man vælger at rette tænderne: funktionelt og kosmetisk. Hvis tænderne ikke tygger rigtigt sammen, går det ud over funktionen og tyggeevnen. Kosmetisk kan der være indikationer, hvis tandstillingen er meget skæmmende.

At få flyttet rundt på tænderne er, efter min mening, et overgreb. Kosmetisk kan det måske være en lettelse, men inden i giver det uvægerligt en konflikt. Jeg har snakket med rigtig mange, som stadig føler sig som den skæve, selv om tænderne er rettet! Tænderne vil altid forsøge at flytte tilbage på plads og derfor sætter tandlægerne en skinne på, så det ikke er muligt. Jeg har hørt om tænder, der har vristet sig fri af skinnen for at komme tilbage. Jeg har også hørt om tænder, der efter 30 år stadig søger tilbage mod den oprindelige plads. Man kan sige sig selv, at det udløser masser af spændinger i vævet at blive holdt fast mod sin vilje.

Nogen ændrer personlighed sammen med tænderne og det kan fx være en kærkommen lejlighed til at være mere aktiv og mindre doven.

Er det så altid dårligt at få rettet tænder? Nej, det mener jeg ikke. Men jeg synes man skal kende konsekvenserne. Vide hvad man har og hvad man evt. mister. Fx erkende at ambitionerne kan blive mindre dominerende. Om det er godt eller skidt, er op til den enkelte. For tre år siden kom der en smuk ung kvinde på min klinik, der var ked af sine 2’ere, som overlappede 1’erne. Et tydeligt tegn på perfektionisme og masser af udadrettet energi. Hun ville gerne have dem rettet ind på linje. Hun var hos min ansatte tandlæge, som straks gik i gang med at lave en bøjle til hende.  Jeg havde ikke mulighed for at blande mig, men jeg syntes det var inderligt forkert. Hvad synes du? (Det er hendes tænder på billedet.)
 
Når man ved, hvad ’skævhederne’ betyder, er det mere ærligt at tage stilling til, om det skal ændres eller ej. En ny tandstilling kan virke understøttende, hvis det er det, man ønsker. Men måske kan bevidstheden om ’skævheden’ gøre, at man elsker lige præcis den side af sig selv?