“Hvordan plejer man bedst sine tænder?”

“Hvordan plejer man bedst sine tænder?”

Det spørgsmål er der flere, der har stillet mig.

Der findes et hav af forskellige hjælpemidler og et stort udvalg af tandpasta, hvor mange af dem indeholder en hel del gift. Fluor er et særdeles giftigt stof, som bl.a. hæmmer optagelsen af vigtige enzymer. Jeg har ikke observeret nogen overbevisende, helbredende effekt hos mine patienter, for hvis fluor virkelig er så fantastisk, hvorfor får så mange mennesker stadig huller?

Som tandlæge er man trænet i at have fokus på mundhygiejnen og lære patienterne at børste grundigt og bruge tandstikker og tandtråd. Men:

Et tandbørstehår er 60-80 gange større end bakterierne. Hvis jeg forstørrer det op i en målestok, jeg selv forstår, kan vi sætte bakteriernes størrelse til 10 cm. Hvert et børstehår vil da være 6-8 meter! Det siger sig selv, at det er umuligt at fjerne alle bakterierne. Hvis man kigger på kariesbilledet, er det tydeligt, at hullerne ikke kommer de steder, der er sværest at børste. Jeg har set 1000-vis af eksempler på, at hullerne opstår i en ‘ulogisk’ rækkefølge eller ‘ulogisk’ placering. Nogle mennesker har fx haft masser af huller i den ene side af munden og ikke i den anden og paradentose kan opstå blot på en enkelt tand eller på to, som sidder langt fra hinanden.

Med andre ord tror jeg ikke længere på, at det er mundhygiejnen, der er omdrejningspunktet for en sund mund. Min hensigt er ikke at fraråde tandbørstningen, for det giver en rar følelse at have ren mund. Men dårlige tænder opstår ikke, fordi man er for dårlig til at børste. Punktum.

Mange bruger kokosolie til at børste med og det er tilpas ugiftigt til at jeg anbefaler det. Der findes mange gode tandpastaer på markedet uden fluor, men nogen af de ’alternative’ tandpastaer indeholder skadelige stoffer fx SLS (sodium laurylsulphate eller natrium laurylsulphate) et skummiddel, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Check lige varedeklarationen. Det ærgrer mig, at man ikke er gået hele vejen for at skabe nogle gode produkter. Det er ikke nok at tilsætte aloe vera.

Hvis det ikke er mundhygiejnen, der er vigtig, hvad er det så? Ganske simpelt: at melde klart ud. Klar tale uden spydigheder eller sarkasme og uden at få det ud mellem sidebenene. Sunde tænder handler om at kommunikere sine følelser og behov ud, de steder de hører hjemme. Ikke som bagtalelse til en veninde, ej heller som ’opkast’ på facebook. Men lige præcis hos de mennesker, hvor det kan generere en forskel. Har man en chef, en kollega, en veninde/ven, partner osv, der er kilde til ubehag, er det der, beskeden skal afleveres.

Jeg benytter lejligheden til at gentage, at det ikke er det der sker os, der er farligt, men måden vi håndterer det på. Vi skal gøre os klart at vi altid har et valg, hvordan vi reagerer på en given situation.

En af de første patienter jeg arbejdede med ud fra de her tanker, havde voldsom paradentose. Jeg havde lært ham at bruge de små flaskerensere til mellemrummene og dem brugte han flittigt. Da han blev bevidst om kommunikationens vigtighed, forbedredes han tænders tilstand markant og desuden opdagede han, at der ikke længere satte sig madrester mellem tænderne! Det er jo tankevækkende….

Så husk at melde klart ud.

Ægypten 2012 261